A könyvtáros olvas - A gyilkos tündérek városa

Gregus Gábor első könyve egy budapesti tündérvilágba kalauzolja el az olvasókat. Ez az univerzum nem párhuzamos a miénkkel hanem összemosódik vele. A magyar mondavilág, a Grimm mesék és Gregus fantáziája nyomán táltosok, tündérek több százéves történelmi személyek, óriásbogarak és szellemek lepik el Budapest nevezetességeit és borzolják a főszereplő könyvtársegéd, valamint a könyvelő barátja (és az olvasó) idegeit.Nagyon izgalmas a koncepció, ahogy az emberi valóság és a legendák összekeverednek, ahogy a mondák szereplői beépülnek a 21. század valóságába, és ahogy az író hitelessé teszi a megálmodott fantasyvilágot.
A pörgős, izgalmas történet műfaja a fantasy mellett krimi is, bűntényekkel, alvilággal, harccal, terrorral. Elég sok a naturális leírás, időnkét nem szépen halnak meg a szereplők, én ezt elég jól bírom, de érzékenyebb gyomrúaknak néhol lapozni kell.
Nem feltétel, de mégis fontos, humora is van a történetnek.
Hunor a főszereplő, némiképp esetlen, néhol gúnyos és meglehetősen racionális fiatalember a reális valóság talaján áll páros lábbal amikor belekeveredik egy rablásba, és hogy biztosan ne legyen egyedül a legjobb barátját, a nála is kétballábasabb Borsot rántja magával. A tündérvilág aztán mindkettejüket beszippantja, kit így, kit úgy, de a maguk módján mindketten helyt állnak, miközben felfedezik mit rejt valójában a Gellért-hegy vagy épp Csillebérc. Kalandjukhoz Őrzők, táltosok, varázslók, pincérnők, szellemfarkasok csatlakoznak, mindenki egy titkos könyv, és egy még nagyobb titok után veti magát.
Lehetetlen nem felvenni a ritmust, és a szereplőkkel együtt helyszínről helyszínre szaladni, harcolni, rejtvényt fejteni, megoldást keresni. Beszippantja az olvasót a könyv dinamizmusa. Ráadásul a szereplők is szimpatikusak (zömében), ezért könnyű őket követni.
Ami kevésbé tetszett, az a szövegezés volt, itt ott nekem megbicsaklott az írásmód, de végülis nem rontott az élményen, csak néha megakasztott.
Aki egyedi, mégis magyar „ízvilágú” fantasyra vágyik, nyugodtan lapozza fel, nem fog csalódni.

 

https://akonyvtarosolvas.blogspot.com/2022/10/gregus-gabor-gyilkos-tunderek-varosa.html

© Gregus | All Rights Reserved