Bookish Moments - A gyilkos tündérek városa

Gregus Gábor ötödik megjelent regénye, A gyilkos tündérek városa idén jelent meg az Olvasni Menő kiadó gondozásában. Nincsenek ismereteim az író eddigi munkásságáról, azonban ígéretesnek tűnt a fülszöveg alapján a legfrissebb könyve, habár zsánerét tekintve nem feltétlenül tartozik az eseteim közé, mégis olyan élményt nyertem a történet megismerésével, amire semmiképp sem számítottam.

A kötet külcsíne letisztult, ugyanakkor színvilágát tekintve rendkívül intenzív. A fedlapon szereplő betűtípus tökéletesen kiegészíti a tűzben lángoló város alakzatát. Alapvetően nincs túl zsúfolva, sőt szinte hiányosnak mondanám, ennek ellenére könnyedén megragadja az olvasó figyelmét. A fülszöveg pedig csak fokozza a borító által indított izgalmat és kíváncsiságot.

Hunor egy tanársegéd, aki jelenleg a helyi könyvtárban dolgozik. Nincsenek nagy tervei, az egyik legfőbb vágya, hogy legyen elég merész randevúra hívni a csinos kolléganőjét. Ám amikor ráveszi magát, hogy cselekedjen, akkor egy hatalmas felfordulás kellős közepébe csöppen, ami által sosem lesz már semmi olyan, mint azelőtt.

Nemrégiben előkerült egy évszázadokkal ezelőtti lelet, egy ismeretlen nyelven íródott könyv, melyet szereplőnk munkahelyén őriznek egy külön őrséggel megerősített teremben zárva. Többen is szeretnék megszerezni a könyvet, s pont ennek kapcsán keveredik a férfi képtelennek tűnő, mesébe illő helyzetbe. Két furcsa kinézetű, ellenszenves alak jelenik meg, akik nem titkolják érkezésük okát, s pillanatok alatt megszerzik a zsákmányt. Viszont nemcsak a könyvet, de a férfit is magukkal viszik, hátha segítségükre lehet.


Idő előtt kiderül, hogy nem teljesen különböznek ők négyen. Hunor bepillantást kap egy olyan erőbe, ami lehullajtja a fátylat a szeme előtt és olyan megvilágításba kerül a magyar főváros, mint amibe eddig egyetlen alkalommal sem. A férfit beavatják némi titokba a varázs világgal kapcsolatban, de addig nem hiszi el a kimondott szavakat, amíg a saját szemével nem látja mindazt. Végül leesett állal tapasztalja meg, hogy világában valóban léteznek különleges teremtmények, s lassan megismeri a Hangzat mibenlétét és erejét is.

A társaság akaratlanul is összekovácsolódik Hunor egyik barátjával, Borssal. S öten próbálkoznak megvédeni azt, ami mindannyiuk számára fontossá válik. Megküzdenek a rájuk támadó misztikus lényekkel, túlszárnyalják önmagukat és minden energiájukat bevetik a cél érdekében.

Hunor hogyan kezeli, ha a valóság találkozik a múlttal és a csodával? Létezik olyan erő, ami befolyással lehet a fővárosra? Hőseink mennyi áldozatot hoznak, hogy nyertesként kerüljenek ki a csatából?

Már a történet első néhány fejezetében nyilvánvalóvá válik, hogy az író kiapadhatatlan fantáziával rendelkezik és képes annyira megrendíthetetlenül egyedi karaktereket létrehozni, amelyekkel ritka találkozni. Legalábbis én személy szerint egyetlen fantasy regényben sem találkoztam hasonlóan megalkotott szereplőkkel – bár én nem is vagyok nagyon jártas ebben a körben.

Gábor elképesztően jól ír, a stílusa és az ízléses szóhasználata fokozza az olvasás izgalmát és élvezetét. Amennyire tartottam tőle az elején, annyira zárult fergeteges élményként számomra. Cselekménydús és szórakoztató, ezzel a két szóval tudnám a legjobban jellemezni. Úgy vélem, hogy az író nagyszerűen keverte a magyar fővárost, a régebbi történelmi személyiségeket és a mesebeli alakokat. Minden egyes alkalommal vártam, hogy ezúttal milyen sajátos jellemmel találkozok a sorok között.

Mindent egybevetve A gyilkos tündérek városa című regény könnyen olvasható, akcióval teletűzdelt, pezsgő és fordulatos cselekményszállal megálmodott történet. Az olvasó sosem tudhatja, hogy milyen mitikus lénnyel vagy elgondolkodtató, ugyanakkor hiteles ténnyel találkozik a budapesti utca sarkon és mi vár rá azután.

Gregus Gábor egy ütős, tüzetes és páratlan utazásra hív ebben a műben. Ajánlom a misztikum és a fantasy kedvelő, az izgalmat kereső könyvmolyoknak, mert számukra ez a kötet bámulatos élményt ígér!
 
 

© Gregus | All Rights Reserved