Christine Field blogja - Angel Words - Megjelöltek

Két krimi-thriller között jó volt meglátogatni más műfajt is, ami ráadásul még az újdonság erejével is hatott, és a képzeletemet is igénybe vehettem, amivel tovább színezhettem a történetet. Gregus Gábor regénye egy érdekes világba kalauzol, ahol a halhatatlanok – azaz megjelöltek – nem annyira halhatatlanok, és nagy ára van annak, hogy évről-évre megőrizzék fiatalságukat, kortalanságukat. Rejtélyes pisztoly-párbajokat kell vívniuk egy rejtélyes helyszínen, egy rejtélyes gép pöfékelése mellett, egy rejtélyes játékmester felügyelete alatt. Szabályok is vonatkoznak a bizarr megmérettetésre, melyeknek megszegése megtorlással jár. A természetfeletti ránk kacsint, és velünk is marad, egészen a zárlatig. A történet nem bonyolult, de annyira szépen van megírva, hogy képtelenek vagyunk abbahagyni. Kapunk drámát, sőt tragédiát is, bosszút és szerelmet. Kalandot, akciót, és mosolygunk is néha. A Megjelöltek ereje nem a párbeszédekben rejlik, hanem a leírásban. A karakterábrázolást az író kezdi el, és mi kiegészítjük magunkban, felépítjük a szereplőket és jellemet is társítunk hozzájuk. A történet magyar közegben van elhelyezve, de bárhová elképzelhető. Ez pedig az idősíkokra is igaz. Honnan indul és hol ér véget?

Szikra jellemileg hanyag és nemtörődöm, olyan „minden mindegy” alapon éli életét, mígnem ez egycsapásra megváltozik, mikor megismerkedik Indigóval, a lila hajú szépséggel. Bár én nem hiszek ebben, de ez akkor is szerelem első látásra. A sokat megélt, mégis kölyökképű srácnak végre van motivációja, és kezd az élete újra színekbe öltözni. Persze aki oly régóta halhatatlan, nem maradhat ellenség nélkül. Itt van mindjárt Herceg – az egoista, „mindent magamnak akarok”, dúsgazdag és szívtelen „ember” prototípusa, aki hatalmánál fogva mindent megtehet. Gátlástalanul gázolhat át életeken. Ez nem maradhat megtorolatlanul. Igaz?

A regény számba veszi az emberi értékeket, úgy mint a barátság és a szeretet elsöprő erejét. Ezek hogyan képesek megváltoztatni egy „kiégett” embert? A bosszú és harag miértjeit is megvizsgálja az író: a kiváltó ok lehet féltékenység, vagy csupán unott kíváncsiság, hogyan is reagálna a másik, ha ezt vagy azt megtenné az ellensége. Szikra nem válik olyan monumentális hőssé, mint a Bosszúállók, ő csendesebben helyezi fel az i-re a pontot. Úgymond kikényszerítik belőle a cselekvést. Itt nem is a katarzison van a hangsúly, hanem azon, hogy felépíthetünk és továbbgondolhatunk egy világot, melynek alapköveit az író lefektette. Képzeletünk megalkotja a jövőképet, ami számomra kicsit steapunkosra sikerült. Nekem nagyon tetszett ez a szösszenet, mert sok kérdést is felvetett, úgy mint: érdemes-e kihívni magunk ellen a Sorsot? Érdemes-e feloldani eskünket azért, hogy bosszút álljunk valakin, aki nem csupán a mi életünket tette tönkre, hanem zsarnokká válva már a világot fenyegeti elborult elmével. És a sok mi lenne, vagy mi lett volna, ha… Egy szigorú szabályok közé szorított élet-halál játszmában mennyire számít a lelkiismeret? Mennyire a taktika? Mennyire, hogy a családtagod válik az ellenfeleddé? A szerelem vajon tényleg legyőz mindent? A könyv fedőlapján megjelenő választási lehetőség: élet vagy halhatatlanság? rengeteget elmond a tartalomról. Mi is az, amit életnek nevezünk? Élet az, ha a halhatatlanságunkért cserébe olyan dolgokat kell megtennünk, melyek előbb-utóbb kikezdik a lelkiismeretünket?

Én mindenkinek ajánlom ezt a regényt, mert szépen megszerkesztett, olvasmányos kis történet, érdekes karakterekkel egy különös, mégis valóságosnak tűnő világban.

TÖRTÉNET: Egyszerű, mégis sok mindent magába foglaló. Egy egész világot ad nekünk szép leírásaival, amiben azonnal feltaláljuk magunkat. Táplálja képzeletünket és fantáziánkat.

BORÍTÓ: Épp az a két dolog szerepel a fedőlapon, aminek ott kell lennie. A spirál és az a néhány szó. Ha belesüppedünk a történetbe, látni fogjuk, mennyire beszédes és sokatmondó a borító. 

KARAKTEREK: Érdekesek mind egy szálig, a nevük pedig egy jellemző tulajdonságukat vagy jelzőjüket foglalja magába. Én legalábbis így láttam. Konfliktusok, érzelmek feszülnek egymásnak és bontakoznak ki általuk. Talál mindenki olyan szereplőt, akivel képes azonosulni.

 

https://angeslwords.blogspot.com/2021/03/gregus-gabor-megjeloltek.html

© Gregus | All Rights Reserved