Könyvlelő - Pillanatnyi elmezavar

Gregus Gábor: Pillanatnyi elmezavar – utazás egy furcsa világba

Egy olyan újszerű fantasyt volt alkalmam elolvasni, amely magyar népmesei motívumokkal volt átszőve és igazán olvasmányos és élvezetes írás volt.

Ne is szaladjunk ennyire előre. Azt el kell mondanom, hogy érdekes utazáson vehettem részt, ahol az elme megbomlik ott olyan csodás világ jön létre, ahol  káosz az úr és ennek ellenére mégis egyfajta furcsa rendet követnek a dolgok.

Ahogy megnyitottam az olvasómban a regényt igencsak meglepett, hogy egy több, mint 500 oldalas kortárs fantasyvel állok szembe, ami ugye érezhetően nem kicsit volt hivatott kimozdítani a komfortzónámból.

Annak ellenére, hogy voltak fenntartásaim nagyon kellemesen csalódtam, mert mozgalmas, színes és igazán aktív történetvezetéssel találtam szemben magamat.

Már az elején érezhető volt, hogy izzik a levegő a főszereplő Doman körül, aki egy furcsa utazásra indul az elméje rejtett zugaiba, vagy talán át is lép ezáltal egy másik dimenzióba és bonyolódik furcsábbnál furcsább kalandokba és egészen bizarr szituációknak is részesévé válik.

Nem kell meglepődnünk, hogy intelligens róka, intellektuel csiga, napszemüveges bika vagy éppen csodás szarvas lép ki a lapok közül és kalauzol minket végig a történéseken.

Nagyon élénk és eleven világ rajzolódott ki, ahol semmi sem lehetetlen és mégis abszurd, varázslatok, öldöklés és taktika. Villódzó, vibráló világ, egy olyan állapot, mint amikor az elme ki és bekapcsol, csak éppen nem találja azt a gombot, ami visszavezet a valóságba, ezért bolyongásra indul.

Egyedül az erotikusnak szánt jelenetek nem nyerték el a tetszésemet, annak ellenére, hogy a témába tökéletesen beleillettek és a műfaj kedvelőinek minden bizonnyal érdekes vonalat feszegettek.

A legkedvesebb számomra mindenképpen azok a magyar népmesékben is megjelenő motívumok voltak, melyek végigkísérték a történetet, illetve a hullám volt még egy igazán érdekes és izgalmas jelenség, mely mindenképpen a természetfeletti és tudatalatti szálat volt hivatott képviselni. A hullám által az agy kimagasló képességekre vált alkalmassá kizárólag a gondolat erejével, mindez azért is volt kedves elem, mivel én magam is hiszek a gondolatok teremtő erejében és ezen a téren azonosulni tudtam a szereplőkkel.

Természetesen nem maradhatott el itt sem a jó és a rossz küzdelme, mely a történet egyik fő vonalát adta és a kettősség köré épült szépen fel az egész világ és ez a kicsit sem egyszerű utazás. Az ellentétpárok is mindvégig jelen vannak, melyek egy ambivalens érzést váltanak ki az olvasókból és a szereplőkből egyaránt.

Nagyon nagy hangsúlyt fektetett Gregus Gábor a képi látásmód kialakítására, mindarra, hogy mi, olvasók úgy érezhessük, hogy részesévé válunk a történetnek. Ahogy a szemünk előtt egyre gyorsabban és gyorsabban pörögnek az események, vibrál a levegő és hajlik a tér úgy érezzük azt, hogy az agyunk is egyre gyorsabban pörög és követi az események száguldását.

Egy hatalmas utazás volt elmén belül mind térben, mind pedig időben. Úgy éreztem magam, mint aki egy tölcséren keresztül megfigyeli egy elme megbomlását és küzdelmét.

Alice csodaországban, csak éppen felnőtteknek írva, újszerű motívumokkal, csodás lényekkel és egy fura világgal, ahol sosem tudhatod, hogy mi fog történni.

 

http://konyvlelo.blogspot.hu/2016/10/gregus-gabor-pillanatnyi-elmezavar.html

© Gregus | All Rights Reserved