Magyar Szerzők Könyvei – Megjelöltek

Élet vagy halhatatlanság? Ölni vagy meghalni? Ezek fontos kérdések a történet folyamán.

A borító egyszerű, de fantasztikus. A borítón látható spirálnak jelentősége van, de nem csak egy értelemben. A fejezetek sorszám szerűen következnek egymás után. Ezeken a fejezeteken belül is szemléletváltások történnek.

Gördülékeny írói stílusban íródott történet, amely olvastatja magát. Bár az első pár oldalnál, fejezetnél azt hittem, hogy unni fogom ez megváltozott és csak úgy faltam a sorokat. A könyv olvasása közben nem lehet unatkozni, hiszen nincsenek lapos, elcsépelt részek. Ez már a legelején érezhető volt. Nem igazán mondanám ifjúsági regénynek, de kalandregénynek sem.

A történet in medias res kezdődik, már itt egy párbajról olvashatunk, ezáltal ismerjük meg a megteremtett világát. Nincs minden részletesen kifejtve, de a cselekménnyel párhuzamosan plusz információkat kapunk. Megismerjük a fő karaktert Szikrát és rajta keresztül fogunk eljutni a Megjelöltek titkához. A cselekmény lényegében arról szól, hogy évente egy héten keresztül párbajok vannak, ahol pisztollyal a kezükben egymás ellen állnak ki, az győz, aki gyorsabban lő. Természetesen a másik halálával végződik a megmérettetés. Ezután a nyertes megkapja a vesztes erejét. A kiválasztás okát nem tudja senki, erről csak annyit tudunk, hogy a megjelöltek testén egy spirálforma jelenik meg. Emiatt késztetést érez, hogy a párbaj helyszínére menjen. A résztvevők úgyszólván hallhatatlanok.

A történet nem csak Szikráról szól, mellette megismerkedünk még a többi szereplővel is. Furcsa volt eleinte, hogy milyen neveket kaptak a karakterek: Szikra, Pöröly, Herceg, Indigó, Lovag, Fullánk, Öreg…Több szemszögből is végig követhető a cselekmény alakulása, ami nagyon tetszett. Gregus Gábor az olvasó fantáziájára bízta, hogy hogy is képzeli el a törénetet, a helyszínt, mivel nem voltak hosszabb leírások a műben. Nekem ezek hiányoztak… Egy kis romantikus szál is megtalálható a könyvben, ezt inkább aranyosnak mondanám. Szikra és Herceg ellentétei egymásnak. Az egyik, aki a hallhatatlanságát kihasználja, a másik, aki sodródik az árral. Kettejük folyamatosan rivalizálnak, ez adja a cselekmény másik részét. Az írónak sikerült meglepetést okoznia a befejezéssel, mert nem ezt vártam, de így volt jó.

Összességében:

Rendkívül egyedi alternatív világba kalauzol ez a különleges történet. Mint írtam, hiányoztak a hosszabb leírások, de ettől eltekintve tetszett, ezáltal engedte érvényesülni az olvasót. Igénybe vehettem a képzeletem, színezhettem a történetet. Nagyon tetszett, ötletesen lett kivitelezve a pörgős, filmbe illő jelenetek váltakozása. Ha csak egy pár órás szórakoztató kikapcsolódásra vágysz, akkor jó szívvel ajánlom ezt a könyvet.

Értékelésem: 5/4*

 

https://ediverzum.wordpress.com/2021/05/22/gregus-gabor-megjeloltek/
https://www.magyarszerzokkonyveimagazin.hu/2021/05/gregus-gabor-megjeloltek.html

© Gregus | All Rights Reserved